Prisskillnader mellan kontaktlinser och glasögon

Har man synfel idag finns det många olika alternativ att välja emellan. Många olika varianter av bågar och glas på glasögon gör möjligheterna oändliga, samma gäller med dagens alla typer av smidiga linser. Det finns helt enkelt något som passar alla, vare sig man letar efter just snygga glasögon eller helt osynliga linser.

Dock kan priserna skilja sig en del och vi ska nu presentera för dig vad som skiljer de olika alternativen emellan och vad som egentligen är mest prisvärt.

Glasögon

Glasögon är det klassiska verktyget för att korrigera synfel, som funnits med oss i över 800 år. De sägs ha uppfunnits redan under 1200-talet i Italiens Venedig. Idag finns ett urval av olika sorters glasögon, med enkelslipade, bifokala och olika typer av progressiva glas, och dessutom finns bågar i alla möjliga material. Dessutom uppdateras ständigt glasögonens design så de ska fungera som en slags accessoar till dig som vill uttrycka din personliga stil.

Priset på glasögon beror på vilken typ av bågar och glas du väljer, såklart. Dessutom kan priset skilja sig mellan olika butiker, men överlag är alla glasögon billigare om du köper dem online istället för hos din optiker.

Man kan räkna med att kompletta glasögon, alltså bågar inklusive glas, kan kosta från omkring 500 kr om de är enkelslipade och från ca 1 500 kr om glasen är progressiva. Sedan finns det ju också många exklusiva märken på bågar och en mängd olika glasslipningar som gör att priset blir högre, det beror helt på vad du är ute efter. Vistas du mycket utomhus kan du, istället för att köpa ett helt nytt par solglasögon med samma slipning, köpa till ett ”skal” som du lägger över glasen för att förvandla dina slipade glasögon till solglasögon. Ett mycket smart alternativ!

Kontaktlinser

Den första riktiga linsen tillverkades under 1800-talet och var startskottet till en revolution inom en ny typ av synförbättrare – kontaktlinsen. Så kontaktlinser är en, i jämförelse med glasögonen, en ganska ny uppfinning.  Med hjälp av dagens teknik har vi nu kunnat skapa linser som är så tunna och smidiga att de kan användas dygnet runt och fungera minst lika bra för att korrigera synfel som glasögon.

Linser finns i många olika typer, precis som glasögonen, och det finns något som passar alla. Det finns endags-, vecko- och månadslinser, progressiva linser, toriska linser och även färgade linser. Varför många väljer just kontaktlinser är för att de är helt osynliga och nu för tiden väldigt bekväma (till skillnad från den allra första linsen som var tillverkad helt i glas).

När det gäller linspriser kan även de variera beroende på vilken slags kontaktlins ditt öga behöver. Den progressiva endagslinsen DAILIES AquaComfort Plus Multifocal kostar till exempel strax över 200 kr och innehåller 30 linser, alltså en månads förbrukning, vilket blir 600 kr/kvartal. Månadslinser av riktigt bra kvalitet kan du betala så lite som 500 kr/halvår. Du kan alltså komma ganska billigt undan.

Sammanfattningsvis

I slutändan handlar det helt och hållet om vad du själv är ute efter och vad du trivs bäst med. Vissa föredrar glasögon med snygga bågar och vissa trivs med osynliga linser. Vad det gäller just priserna varierar det mycket, men oavsett vilken typ av synförbättrare du väljer kan man generellt sett räkna med att det oftast är billigare online.

Att köpa glasögon kan mest vara prisvärt i längden, eftersom det är en form av engångskostnad. Dock måste du räkna med risken att behöva reparera glasen eller ersätta glasögonen helt om du skulle tappa bort dem. Väljer du att köpa linser blir det istället en månadskostnad och beroende på vilken typ av linser du behöver kan den totala årskostnaden bli dyr. Men är du mer bekväm i dem är det såklart en investering i ditt välmående.

I slutändan kan vi konstatera att priset på ett par progressiva glasögon inklusive bågar någorlunda motsvarar en årsförbrukning av progressiva linser. Vad du anser är mest värt är sedan helt upp till dig.