Polariserade solglasögon

Dela

Har du hört talas om polariserade solglasögon någon gång? Förmodligen har du det. Kanske har du även hört att ett par polariserade solglasögon är att rekommendera. Men vet du egentligen vad det är för skillnad på ett par polariserade solglasögon jämfört med ett par vanliga? Och vet du varför ett par polariserade solglasögon är ett bättre alternativ?
Dessa frågor ska vi titta närmare på i denna artikel så att du ska få full koll på vad som gäller. Kanske inser du att ett par polariserade solglasögon är exakt vad du behöver.

Vad är polariserade solglasögon?

Ett par polariserade solglasögon har en egenskap som gör att många talar gott om dem. Denna egenskap är att de kan blockera solljus som reflekteras starkt på vissa ytor, som till exempel på vattnet eller i skidbacken. Många väljer även att använda polariserade solglasögon när de kör bil i trafiken då denna typ av solglasögon minskar risken för bländning avsevärt.

Inte nog med att ett par polariserade solglasögon kan förhindra olyckor i trafiken och förbättra din sikt på sjön och i skidbacken, de skyddar även mot skador som kan orsakas av det starka solljuset. Nedan ska vi förklara hur ett par polariserade solglasögon fungerar i praktiken.

Så fungerar polariserade solglasögon

  • Solens strålar träffar marken vertikalt, det vill säga rakt uppifrån.
  • Därefter kan solljuset träffa platta ytor som gör att solstrålarna bryts och vinklas. Exempel på ytor som de förstärkta solstrålarna kan träffa är vatten, snö eller sand. Faktum är att solljuset kan bli upp till 85 % skarpare om det reflekteras på vatten!
  • I vanliga fall orsakar den nya vinkeln på solstrålarna att de landar rakt i dina ögon och bländar dig. Med hjälp av ett par polariserade solglasögon hindras dock dessa farliga strålar med hjälp av ett slags galler inuti glaset.
  • Detta galler släpper endast in strålar som färdas horisontellt, vilket gör att du inte kan bländas. Man kan säga att själva funktionen liknas vid en persienns funktion. Om du vinklar dina persienner släpper de endast in ljus ifrån ett visst håll.
  • Förutom risken att bli bländad fångar även polariserade solglasögon upp färger bättre samt att kontrastseendet ökar. Detta gör att solglasögonen är perfekta vid bilkörning och skidåkning då färger enkelt kan smälta ihop vilket gör att kontrasterna minskar. Dessutom kan polariserade solglasögon lindra ögontrötthet, vilket är ytterligare en fördel.

Då bör du använda polariserade solglasögon

Vi har redan nuddat vid några tillfällen då polariserade solglasögon kan vara ett mycket bra alternativ. I skidbacken kan solglasögonen öka kontrastseendet och minska risken för att bli bländad och i trafiken då bländning kan innebära direkt livsfara, både för dig och för andra trafikanter och fotgängare.

De kan även skydda din syn om du ofta befinner dig på en båt eller nära vatten. Här är dina ögon nämligen extra utsatta för skadligt solljus och vill du bevara din värdefulla syn bör du definitivt införskaffa dig ett par polariserade solglasögon. Självklart är ett par polariserade solglasögon att rekommendera oavsett vilka situationer du befinner dig i. Även om de kanske kostar lite mer än ett par vanliga solglasögon kan det vara värt det i längden med tanke på det skydd du får.

Vi hjälper dig hitta polariserade solglasögon

Här på Glasögonpånätet.com har vi samlat en mängd företag som säljer polariserade solglasögon i varierande prisklasser. Vi hoppas att vi har lyckats övertyga dig om att ta vara på din syn efter denna artikel och investera i ett par snygga polariserade solglasögon!