Glasögon eller linser?

Dela

Glasögon eller linser, det är frågan. Om du är osäker på om du ska ha glasögon eller linser bör du först titta på vilka fördelar och nackdelar de har.

Fördel glasögon

Snyggt och trendigt. Det finns massor av snygga glasögonbågar och det finns gott om kända märkesglasögon från de kända modekedjorna.  Du kan matcha dina glasögon med din klädstil och ett par grymt snygga glasögon kan vara en minst lika snygg accessoar som en exklusiv klocka, ett vackert halsband eller en trendig väska. Ett par linser är inga snygga accessoarer.

Billigt. När du köper dina glasögon på nätet behöver det inte kosta mer än 500 kronor. Och det är riktigt billigt! Om du vårdar dina glasögon och din syn inte förändras behöver du inte byta ut dem speciellt ofta, kanske bara vartannat eller vart tredje år eller inte ens så ofta. Om du använder linser måste du byta ut dem regelbundet, oavsett din syn förändras eller inte.

Bra för känsliga ögon. Det är inte alla som bör bära linser, till exempel om man har extremt känsliga eller torra ögon. Då är glasögon det klart bästa alternativet. Det finns förvisso linser som är gjorda för torra och känsliga ögon, men de funkar inte för alla.

Fördel linser

Bättre synfält. När du använder glasögon får du tyvärr ett sämre synfält än om du använder linser. Om du befinner dig i situationer då du behöver ha full koll på allt omkring dig är linser det bästa allternativet. Det gäller även om du är en seriös amatörfotograf eftersom det är svårt att se hela sökaren när du bär glasögon.

Bättre för den aktive. Om du sportar eller ska iväg på en aktiv semesterresa fungerar linser mycket bättre än glasögon. Glasögon kan ramla av och gå sönder samt bli immiga i kyla och blöta i regn vilket försämrar din sikt avsevärt.

Säkrare. En annan fördel med linser är att de sällan går sönder. De ramlar inte ut i första taget och du riskerar inte att sätta dig på dem. Du riskerar inte heller att dina barn demolerar dina glasögon om du har glömt kvar dem på köksbordet eller i soffan.

Bekvämare. När du bär linser tänker du inte på att du bär dem. När du använder glasögon kan de bli blöta, immiga eller kladdiga som gör dig påmind om att du faktiskt använder glasögon. När du använder kontaktlinser sätter du i dem på morgonen och tar ut dem på kvällen och däremellan tänker du inte på dem. Du kan även använda dygnetruntlinser som bara tas ut en gång i veckan och då kommer du nästan att glömma bort dem helt.