Typer av glas

Dela

Enkelslipade glas

Glasögon med enkelslipade glas är de absolut vanligaste glasögonen. Enkelslipade glas har bara en styrka och används framför allt av närsynta personer. Även läsglasögon, som används av folk som ser dåligt på nära håll, har enkelslipade glas.

Progressiva glas

Progressiva glas används av många som har kommit upp lite i åren då ögat ibland har svårare att ställa om mellan avståndsseende och närseende. Många närsynta som även har börjat se lite dåligt på nära håll använder också progressiva glasögon.  De progressiva glasen är slipade så att man ser bra på nära håll, på mellanavstånd och på långt håll. Idag finns det även specialslipade progressiva glas som gör att man ser bra på precis alla avstånd.

Rumsprogressiva glas

Rumsprogressiva glas är framtagna för arbete vid datorn och på kontoret. De rumsprogressiva glasen gör att du ser bra på riktigt nära håll, till exempel ditt tangentbord och de papper du har framför dig, och allt inom en radie på 2 – 4 meter. På längre avstånd ser du inget vidare med rumsprogressiva glasögon och därför de inte ersätta vanliga progressiva glasögon. Glasögon med rumsprogressiva glas kallas även för terminalglasögon.

Bifokala glas

Bifokala glasögon har dubbelslipade glas som gör att du ser bra på nära och långt håll. Om du är närsynt och även har börjat se dåligt på nära håll kan du med fördel använda bifokala glasögon.

Fotokromatiska glas

Glasögon med fotokromatiska glas blir tonade ute i solen men är helt klara inomhus. Dessa glasögon passar bra för ögon som är känsliga mot solljus och för dig som vill att glasögonen även ska fungera som solglasögon utomhus.

Antireflexbehandlade glas

Antireflexbehandlade glas gör att du ser bättre i bländande dagsljus och gör att dina ögon syns bättre.